Verdens reneste energikilde er stadig en god forretning
Om solenergi og solceller
Verdens reneste energikilde har spredt sig ud over Danmark, og et solcelleanlæg er stadig mere end en god miljømæssig investering. Her får du facts om solenergi og solceller.
Selvom det ikke længere er muligt at få tilskud til solcelleanlæg eller at handle overskudsstrøm til fordelagtige priser, så er det stadig en interessant investering for mange virksomheder, boligforeninger og private.
Der er i dag ingen tilskudsordning til solcelleanlæg. Der er heller ingen begrænsning på størrelsen på anlæg, som bliver monteret på private boliger, men det kan bedst betale sig at tilpasse anlægget til forbruget og til det forbrugsmønster, der er i bygningen.
Hvordan er dit forbrugsmønster?
Hvis du bruger meget strøm i dagtimerne, når solen skinner, så kan et solcelleanlæg være en god investering. Dit forbrugsmønster er afgørende for, om du skal have solceller eller ej.
Hvis man betaler en høj pris for el, så gælder det om at bruge mest mulig strøm om dagen, således at man modregner solcelle-produktionen i den strøm, man køber. Solcelleanlægget skal derfor have en størrelse, som er tilpasset det forbrugsmønster, der er i bygningen eller boligen.
Tilbagebetalingstid og holdbarhed
Den typiske tilbagebetalingstid kan ligge på 7-10 år på lidt større anlæg. For bare et par år siden var tilbagebetalingstiden højere, men de sidste par år er priserne dykket, og tilbagebetalingstiden kan nu igen blive på under 10 år.
Dette gælder specielt for visse virksomheder, privatskoler og andre, der betaler en høj strømpris. Rentabiliteten vil naturligvis afhænge af afskrivningsmuligheder, om pengene er lånt, hvor cellerne er placeret, størrelsen på anlægget samt bygningens energiforbrug mm.
Afhængigt af kvaliteten og hvor godt solcellerne bliver vedligeholdt, kan modulerne holde 25 til 50 år. Alle moduler som bliver solgt hos Sunfactor har mindst 10 års produktgaranti og 25 års ydelsesgaranti.
De almindelige skatteregler for virksomheder giver muligheder for afskrivning på solcelleanlægget. Det kræver dog, at man er en virksomhed med eget cvr. nummer. Private kan ikke længere afskrive på anlægget. Ligesom for alle andre lån kan renterne for lånet til en vis grad trækkes fra i skat.
Spar på dit CO2-regnskab
En kWh “koster” på Sjælland 429 g CO2. Dette er utroligt lavt, da vi importerer en del strøm fra svenske atomkraftværker og vandværker.
Det betyder, at et stort solcelleanlæg på 15000 kW, som på et år vil producere næsten 15000 kWh, vil spare husstanden for 429*15000 = 6,4 ton CO2 om året.
Det vil tage lidt over et år at tilbagebetale energiprisen for solcellerne og inverteren, men i løbet af bare 20 år vil en almindelig husstand alligevel have sparet omkring 120 ton CO2.
Og hvis anlægget får lov til at blive siddende, vil det formodentligt spare over 200 ton CO2 i løbet af sin levetid.
Denne CO2 besparelse kan også udnyttes til at flytte energirammen i et nyt byggeri eller en stor ombygning. Dvs. hvis det er vanskeligt at overholde de nye byggeregler vedrørende bygningens energiforbrug, så kan solceller bruges som en aktiv del og modregnes i det samlede forbrug.
Kontakt os i dag - så er du videre i morgen
Gratis hustjek
Få afklaret om dit hus egner sig til solcelleanlæg – og se billeder af dit hus med solceller. Det koster kun en (god) kop kaffe!
Afregningsordningen
Den oprindelige lov om nettomåler-afregning blev i 2012 ændret til timeafregning, hvor strømmen fra solceller som udgangspunkt skal bruges, når den bliver produceret.
Der er i dag ingen tilskudsordning til solcelleanlæg. Der er heller ingen begrænsning på størrelsen på anlæg, som bliver monteret på private boliger, men det kan bedst betale sig at tilpasse anlægget til forbruget og til det forbrugsmønster, der er i bygningen.
Det er i nogle tilfælde muligt at sælge overskudsstrøm til markedspris, men der er typisk en basisomkostning ved salg af strøm, og det kan normalt kun betale sig ved større solcelleanlæg.
Solenergi og solceller
Find flere oplysninger om solenergi på Energistyrelsens hjemmeside.